perjantai 1. marraskuuta 2019

Eurooppalaisia argentiinalaisia?

Keitä argentiinalaiset oikein ovat?


Itse asiassa melko eurooppalaisia. Kuten muissakin Etelä-Amerikan maissa, kolonisaation seurauksena Argentiinassa asui 1800-luvulla sekoitus amerikkalaisia alkuperäiskansoja, espanjalaisia ja portugalilaisia valloittajia sekä pohjoisafrikkalaisia, joita tuotiin orjiksi myös Argentiinaan. Kuitenkin 1860-luvulta eteenpäin Argentiinaan muutti suuri määrä espanjalaisia, italialaisia ja saksalaisia paremman elämän toivossa. Lisäksi myöhemmissä muuttoaalloissa on saapunut ainakin arabeja, ukrainalaisia, puolalaisia, perulaisia, chileläisiä, japanilaisia, kiinalaisia ja korealaisia. Argentiina onkin ollut pitkään maa, jonne lähdetään joko paremman elämän toivossa tai sitten pakomatkalla, kun kotimaa alkaa poltella jalkojen alla. Esimerkiksi Saksasta saapui 1930- ja 1940-luvuilla sekä natsivaltaa pakenevia maahanmuuttajia että kansallissosialismin kannattajia, joiden jälkeläiset nykyään sulassa sovussa puhuvat espanjaa, juovat matea ja laittavat saksalaista ruokaa ehkä joskus ja jouluna.

Vuonna 1816 itsenäistynyt Argentiina alkoi vaurastua 1880-luvulla (ja kuului hetken jopa kymmenen rikkaimman maan joukkoon!), jolloin alettiin myös kehittää julkista koululaitosta. Paitsi kelvollisen työvoiman kehittäminen uudistuneeseen maatalouteen ja tehtaisiin, koululaitoksen tehtävä oli myös kirjavan kansan yhdenmukaistaminen. Nykyään Argentiinassa onkin vahva kansallistunne, vaikkakin useat yhteisöt ovat säilyttäneet tapansa ja kulttuurinsa. Jokaisesta argentiinalaisesta kaupungista löytyy esimerkiksi niin sanottu kiinalainen supermarketti (vaikka kaupan omistajat saattavat todellisuudessa olla Japanista tai Thaimaasta) ja Buenos Airesista kokonainen barrio chino eli kiinalainen kaupunginosa. Córdoban ulkopuolelta taas löytyy aikanaan lähes yksinomaan saksalaisten asuttama kylä, jossa yksi jos toinenkin vanhempi rouva saattaa toiveikkaana alkaa puhua saksaa nähdessään vaalean suomalaistytön ruokakaupassa...

Lähes jokaisella argentiinalaisella on kuitenkin italialaisia tai espanjalaisia sukujuuria ja monella myös jommankumman kansalaisuus. Toisin kuin muissa Etelä-Amerikan maissa, Argentiinassa italialaisen kulttuurin vaikutus on silmiinpistävä. Siitä kertovat italialaiset sukunimet ja Fernet'n suurkulutus, ja milanesa eli milanolainen pihvi koetaan jo melkein kansallisruoaksi heti asadon jälkeen. Argentiinassa puhuttu espanjan murre on myös saanut paljon sanastoa italian kielestä, ja on mahdollista, että myös argentiinan aksentin omaperäinen intonaatio ja sanojen venytys olisivat italian kielen vaikutusta.

Argentiinalaiset maanomistajat ja sotilaat ehtivät tappaa maan lähes koko alkuperäisväestön 1800-luvun aikana. Nykyään johonkin amerikkalaiseen alkuperäisväestöön kuuluva, tai edes siltä näyttävä, mielletään maahanmuuttajaksi esimerkiksi Boliviasta tai Paraguaysta. Argentiinaan saavutaan nykyään näistä maista paremman toimeentulon perässä, ja maahanmuuttajat voivat kokea paljonkin syrjintää "vaalean" eurooppalaistaustaisen argentiinalaisväestön keskellä.




"- Oletko Boliviasta?
- Miten kehtaat? Olen argentiinalainen! Bla bla blaa...

- Oletko Ranskasta?
- ...

Ei mitään järkeä."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti