lauantai 13. heinäkuuta 2013

Tú no puedes comprar el viento

Holaa todos!
Kyllä mä tänne edelleen kirjoitan. Laatu on tärkeämpää kuin määrä, ja sellaista luomisen tuskaa aina koen, että parempi on ryhtyä tähän kerran kunnolla!

Nyt on talviloma alkanut ja ensimmäinen lukukausi takana. Toiset vaihtarit tekevät jo paluuta kotimaihinsa, ensi viikolla lähtevät elokuussa saapuneet vuosivaihtarit. Meitä jää tänne AFS:ltä kaksi. Kaikkien jäähyväisten keskellä oon itsekin miettinyt aika paljon, mitä aion tehdä palatessani, ja ajatukset ovat olleet aiempaa enemmän Suomessa. Vähän tulee sellanen fiilis, että millasta oliskaan olla taas kotona... mutta kyllä mua harmittaisi, jos olisin vain puoleksi vuodeksi lähtenyt.


Suomesta ei tosiaan paljoa tiedetä, vaikka suurin osa tuntuu sijoittavan sen Skandinaviaan ihan oikein ja kysyy, kuinka kylmä siellä oikeasti on. Revontulista kysellään ja aika moni osaa yhdistää Nokian ja Angry Birdsin, joita molempia näkee täällä usein. Kerran ihmettelin, kun äidinkielenopettaja alkoi kyselemään jotain pahvilaatikoista, ja hetken päästä tajusin että kyse on äityispakkauksista. Joo, totta on, mäkin nukuin elämäni ensimmäiset yöt kartonkilaatikossa...

9. heinäkuuta juhlittiin itsenäisyyspäivää, koulussa oli samantyyppinen juhla kuin viimeksi. Mun ryhmän kanssa tehtiin valtava Argentiinan kartta ja viisivuotiaat valmistivat karnevaaliesityksen kansanpukuineen.

(Islas Malvinas eli Falklandsaaret kuuluvat poliittisesti Isolle-Britannialle. Tästä on väännetty ainakin kolmekymmentä vuotta eikä loppua näy. Englannin valta Argentiinan manneralueella koetaan valtavana vääryytenä ja jopa virallisiin Argentiinassa painettuihin karttoihin kirjoitetaan: Islas Malvinas, Argentiina.)


Kerroin viimeksi päässeeni mukaan soittamaan muutaman muun soittajan kanssa. Nyt käytiin Rio Grandessa (200 km pohjoiseen) soittamassa kaupungin järjestämässä juhlatilaisuudessa. Mukavaa oli!


Rio Grande ei tosiaan oo mikään kaunis paikka. Kaipasin vuoria!


Argentiina siis on monien muiden latinomaiden lailla talousvaikeuksissa ja politiikka korruptoitunutta. Argentiinan peson inflaatio on ollut rajua, jopa 20% vuodessa. Ushuaiassa ei varsinaisia huonoja alueita ole, mutta kyllä sen huomaa. Esimerkiksi koululuokat keräävät rahaa lähteäkseen matkalle viimeisenä vuonna. Mun ryhmä olisi lähdössä vuoden päästä, mutta meille sanottiin, ettei vielä kannata aloittaa; nyt kerätty raha ei vuoden päästä ole enää sama summa.

En tiedä, mitä tästä uskaltaa kirjoittaa. Tän maan politiikasta on vaikea saada yhtään minkäänlaista käsitystä. Kaikesta huolimatta ovat ylpeitä kahdensadan vuoden itsenäisestä historiasta ja aiemmista vaikeuksista selviämisestä.
Espanja on mulle yksi valtava palapeli, joka jo sujuu ja ymmärrän käytännössä kaiken, mutta äskenkin puhuin luunmurtumista (fractura) leivonnaisten (factura) sijaan. Espanjassa on ihan omia piirteitä ja hienouksia, joita ei muissa mun osaamissa kielissä ole. Diminutiivi on tosi suloinen, kuinka hetki on rato, pikkuhetki ratito ja vielä pienempi hetki ratitito... Toinen juttu, josta mä tykkään, on johdonmukaiset yhdyssanat. Pesukone on pesevaatteet (lavarropa), vaatekaappi säilytävaatteet (guardarropa) ja palapeli mahtavasti rikopäät (rompecabezas)!

Leikin vähän turistia ja nappasin kameran mukaan lähtiessäni englannintunnille. Kaikki lumi suli pois ja nyt on monta viikkoa ollut pelkkä muta jäljellä. Mitenkään erityisen paljon ei sada eikä tuule, mutta onhan tää melkoisen syksyinen sää. Ei se täälläkään normaalia ole tähän aikaan vuodesta...


Ruokakaupassa vastassa on tietenkin hyllykaupalla matea:


Kinuskityyppistä Dulce de Lechea:


Kotona juodaan pullovettä. Ja no, hedelmiä voisi syödä enemmänkin.


Alfajor-leivoksia (joko sanoin että kaikki vaihtarit lihoo? :D)Yleiskuva kassoista, tossa vaiheessa alkoi vähän jännittää että milloin herätän liikaa epäilyksiä.Bussipysäkki ja roskakori, ne on ihan oikeesti ihmisten pihoillakin tollasia törröttäviä kehikkoja. Postilaatikot puolestaan muistuttaa enemmän linnunpönttöjä.

Roskista sen verran, että ekologiset arvot eivät tosiaan saa kovin suurta huomiota. Talot lämmitetään öljyllä, tuuletetaan ikkunat avaamalla, kaupungin jätevedet lasketaan suoraan mereen ja paristot heitetään sekajätteeseen (!).


Bussissa. Eräänä iltapäivänä takaa kuului yhtäkkiä särkyvän lasin ääni, käännyin katsomaan ja selvisi, että joku oli heittänyt kiven ikkunaan. Sirpaleet päälleen saanut, poliisin virkapukuun pukeutunut nainen ravisteli silmät kiinni siruja vaatteistaan lattialle ja mä jatkoin matkaa kävellen tietämättä mitä ajatella.


Apteekista ostetaan lääkkeiden lisäksi meikit, hiustenhoitotuotteet ja ladataan bussikortit. Suurimmista apteekeista saa vaatteita, leluja ja pelejä...


Silti se on kaunis kaupunki!


 Poikkesin matkalla luistelukentällä. Se on ulkojää, kaupungin ainoa, ja siellä käyvät ihmiset vapaa-ajallaan, koulut liikuntatunneillaan ja taitoluistelun sekä jääkiekon harrastajat treeneissään. Iltaisin kenttä jaetaan osiin harjoituksia varten. Argentiinassa ei tosiaan luistelua paljon harrasteta, mutta Ushuaiassa sitäkin enemmän.


Veljen treenit; Martín oranssissa paidassa totta kai ensimmäisenä.


Lomalla ollaan kotona, isommat veljet tulevat käymään kotona Buenos Airesista. Kaikki toivovat lunta, jotta pääsisi rinteeseen, ja muutenkin talvilomalla eletään aktiivisesti (ilman joulua?!?). Mä en tiedä vielä, mitä teen, lattarityyliin suunnitelmat muuttuu lyhyellä varoitusajalla ja ei kai sitä lomalla tarvitse mitään hyödyllistä tehdäkään. Mukavaa kesää!

4 kommenttia:

 1. Olipas taas kiva lukea sun blogia, ihanan paljon kuviakin laitoit mukaan. On mielenkiintoista kuulla paikallisesta arkielämästä. Näkyykö köyhyys kaupungilla kerjäläisinä?

  VastaaPoista
 2. Ushuaiassa ei kerjäläisiä ole, ei slummeja, "huonommat" alueet ovat ränsistyneitä kerrostaloja tai omin konstein remontoituja vanhoja mökkejä. Keskustassa kyllä on vaikka kuinka paljon katusoittajia ja jotain kaupustelijoita, mutta kerjäämistä en ole nähnyt kertaakaan.

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Oli taas mielenkiintoista lukea blogiasi.Varsinkin nuo jäätreenit herättivät ihmetystä ja kysymyksiä täällä päässä.Montakohan jäähallia Argentiinassa on?Ja onkohan siellä minkätasoisia jääkiekkojoukkueita?Kohtahan se sm-liigakausi alkaa täällä Suomessakin.
  Oikein mukavaa loppukesää sinnepäin!

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla, olisikohan niitä jäähalleja muutama. Sanotaan 10, mutta kuvista päätellen pieniä! Jääkiekko on aika alulla Argentiinassa, kohta päivitän kuvia paikallisesta valtakunnallisesta turnauksesta... Hauskaa koulun alkua!

  VastaaPoista