lauantai 6. huhtikuuta 2013

Chilessä


Heippa,
pääsiäisen pitkänä viikonloppuna teimme perhetuttujen kanssa retken Chilen puolelle. Matkalla ajettiin kahden muun Tulimaan kaupungin läpi: Tolhuin (asukkaita 3000) ja Río Grande (65 000). Tosiaan on hyvä juttu, että tykkään Ushuaiasta, sillä poiskaan en taida päästä. Río Grandeen ajettiin autolla noin kolmessa tunnissa, mutta Tulimaan ulkopuolelle matkustaessa käytännössä ainoa vaihtoehto on lentää.


Ushuaia, Tolhuin, Río Grande ja lopulta Lago Blanco, Chile. Rajaa ylittäessä piti kirjaimellisesti ylittää joki, ja vastaan tuli hieman käytännön ongelmia.


Lopulta päästiin jatkamaan matkaa yöpaikkaan Lago Blancon rannalle. Yöpaikassa oli pieniä mökkejä vierekkäin ja yhteinen rakennus ruokailua varten, mitähän se on suomeksi... Majatalo kuulostaa aika eeppiseltä. Istuttiin iltaa rauhassa ja pelailtiin korttia sekä Scrabblea.


Mä näytän ihan siltä että osaisin keksiä kolmenkymmenen pisteen sanoja espanjaksi, enkö vain?

Mun kielitaidossa on meneillään kai joku taitekohta. Ymmärrän ehkä 60 prosenttia puheesta ja pysyn mukana keskustelussa - kunhan mun ei itse tarvitse sanoa mitään. Taidan vältellä virheitä ja luovuttaa liian helposti... Koulussa seurailen muiden juttelua, ja aika usein mulla on jotain sanottavaa aiheeseen, mutta kun oon vihdoin muodostanu lauseeni, kaverit puhuu jo seuraavasta asiasta. Nyt kai täytyy vaan pakottaa itseni juttelemaan kaikille ja olemaan välittämättä sanojen suvuista tai verbimuodoista! Sitä paitsi on ihan sama, jos mä sanonkin jotain outoa tai aiheeseen liittymätöntä. Se, että mä olen Suomesta ja syön päivällistä viideltä, on jo yhtä kummallista kuin jos ratsastaisin karhulla kouluun!


Sää on ollut selvästi kylmempi ja tänään satoi jo ensimmäistä kertaa räntää. Tällä viikolla Buenos Airesissa rankkasateet ovat aiheuttaneet pahoja tulvia, ja ihmisiä on kuollutkin. Koulussa kerättiin vaatteita ja ruokaa lähetettäväksi alueille. Sellaiset sateet ovat kuulemma todella harvinaisia. Täällä alhaalla sataa ja tuulee paljon aina, mutta nyt on ollut kauniitakin päiviä eikä tietoakaan tulvista.


Tulimaan maisemaa ja hilpeitä guanacoja, joista en valitettavasti saanut parempaa kuvaa. Autosta näkyi kilometrikaupalla ruohikkoista maata, jota reunustaa metsäalueet tai vuoristot (joiden takana todennäköisesti on lisää ruohomaata). Muuten Chilen näkeminen jäi vähän vähäiseksi matkustustavan takia; ensin ajetaan autolla kauniiseen paikkaan, kävellään ja katsellaan maisemia ehkä puolisen tuntia ja sitten aletaan syömään!


Frutillas, nam!

Ruoka on hyvää, mutta mitään terveysintoilijoita ei täällä olla. Esimerkiksi riisiin sekoitetaan voita ja salaatit uivat aina öljyssä. Muutenkin vihannesten syöminen on vähän eri tasolla; eräänä päivänä salaatti oli perunaa ja kananmunaa. Mä sitten mielenosoituksellisesti syön banaanin aamupalaksi ja leikkaan omenaa lounaalle.


Telkkaria oon kattonut jonkun verran kotona, ja koulussa on järjestetty pari leffailtaa yläasteen oppilaille (voi tätä koulua). Molemmat elokuvat ja suurin osa ohjelmista on englanniksi espanjankielisin tekstein. Toisaalta oon katsonu pelkästään sellasia ohjelmia, jotka itse tunnen. No, kattelen lisää ja kerron, ja kieltämättä Frendejä tai Sormusten herraa olisi oikein viihdyttävää katsoa espanjaksi dubattuna!

Musiikki taas on suurimmaksi osaksi espanjankielistä. Ne, jotka mainitsevat mulle tuttuja bändejä, sanovat kuuntelevansa erilaista musiikkia kuin muut. Juttelin yhen musajätkän kanssa, joka sanoi, että sen piireissä moni kuuntelee Nightwishia. Käytiin siinä keskustelu laulajien paremmuudesta, ja lopulta mä ohimennen mainitsin, että nehän on suomalaisia. Ai on vai?!?

3 kommenttia:

 1. Voi, niin kauniita ovat maisemat. Kiva kun taas kirjoittelit kuulumisia!
  Toimiiko perheen auto kastuttuaan sisätiloja ja moottoria myöten?

  VastaaPoista
 2. Moikka,

  Oliko joku tuttu maku tuossa frutillassa? Upeat maisemat. Jos lohduttaa, niin meilläkin satoi viikonloppuna räntää. Hieman on vain eri vuodenaika tulossa. Elsa mietti, laitoitko säkin vaatteitasi sinne keräykseen. Oli huolissaan, kun sulla oli niin vähän vaatteita muutenkin.

  VastaaPoista
 3. Auto toimii kyllä, vaikka vähän jännitti miten käy. Frutilla maistuu ehkä vadelmalta, mutta voi olla että vain luulen niin, koska on niin samannäköinen. Makea se kuitenkin on, monet tekevät siitä kakkuja ja piirakoita. Elsan ei tarvitse olla huolissaan, mä olin vain auttamassa vaatteiden pakkaamisessa. Mulla itelläni on kyllä tarpeeksi vaatteita tähänkin säähän!

  VastaaPoista